Er heerst al jaren een maatschappelijke druk om te voldoen aan de westerse schoonheidsidealen, maar niet voor iedereen is dit een vanzelfsprekende mogelijkheid. Zo krijgen mensen met haaruitval niet de kans om te voldoen aan de schoonheidsidealen wat betreft haar. Niet alleen heeft dit een grote impact op de mentale gezondheid, maar ook zorgt dit voor veel scheve gezichten en nare reacties. Haaruitval is een heersend taboe in onze maatschappij en daarom wil ik mij hiervoor inzetten.
Dit onderwerp heeft mijn aandacht getrokken doordat ik zelf ben opgegroeid met een moeder zonder haar. Al haar hele leven heeft zijn de haaraandoening Alopecia, dit is een auto immuunziekte die ervoor zorgt dat je lichaam haarzakjes afbreekt. Voor mij is een kale moeder altijd heel normaal geweest, maar naarmate ik ouder werd kwam ik erachter dat haaruitval helemaal niet genormaliseerd is.
Het afgelopen studiejaar heb ik dan ook onderzoek gedaan naar de sociale-maatschappelijke problemen rondom haaruitval. In samenwerking met de Alopecia Vereniging kwam ik tot de ontdekking dat haaruitval een grote impact heeft op het mentaal welzijn van mensen. Vanuit de bevindingen in mijn onderzoek rolde de ontwerpvraag: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er meer begrip en sociale acceptatie komt vanuit de omgeving en maatschappij voor haaruitval onder jongeren tussen de 18-25 jaar?’
Vervolgens zijn er diverse prototypes getest en is hieruit het ontwerp ‘Ik voel me haarfijn’ ontstaan. Samen met het cultureel centrum LUX Nijmegen organiseer aankomende september een interactieve talk over de negatieve impact van haaruitval op de mentale gezondheid, waarbij de koppeling wordt gemaakt met de westerse schoonheidsidealen in onze maatschappij. Dit gesprek zal worden geleid door een student die in gesprek gaat met een jonge vrouw die zelf te maken heeft met haaruitval. Door een persoonlijk gesprek te laten zien hoop ik impact te maken op het publiek, met als doel haaruitval en andere zichtbare variaties te normaliseren. Daarbij hoop ik het publiek te inspireren en motiveren om taboes als deze te doorbreken en dit weer door te geven aan anderen. Na dit voorgesprek zal er een film worden getoond die aansluit bij dit onderwerp. Benieuwd naar dit gesprek en/of welke film? Hou www.lux-nijmegen.nl in de gaten voor tickets en meer informatie!
Artist statement
Mijn passie ligt bij sociaal maatschappelijke vraagstukken die dicht bij mij staan. Als K&E-professional heb ik een grote interesse in de verbinding leggen tussen a-cultureel vraagstuk en de culturele sector. Als verbinder probeer ik deze diverse werelden en sectoren dichter bij elkaar te brengen. Ik weet mensen te enthousiasmeren, ik sta open voor nieuwe inzichten en ik weet daarin iedereens verwachtingen te realiseren.
Ambities
In de aankomende jaren wil ik mezelf gaan ontwikkelen binnen de culturele sector en het werkveld waarin ik mij bevind. Hierin is mijn ambitie om ervaring op te doen bij diverse projecten en organisaties. Ik zit niet graag stil, dus hoop dan ook diverse plekken en bedrijven te ontmoeten en te ontdekken. Daarbij hoop ik op deze manier nieuwe connecties op te doen voor mijn netwerk. Over 5 jaar zie ik mijzelf werken als projectmanager, curator of programmamaker bij een culturele organisatie, waarbij de maatschappelijke waarde hoog in het vaandel staat. De eerste stap in de goede richting is al gemaakt, momenteel werk ik namelijk bij een sociaal maatschappelijke organisatie die zich inzet tegen de eenzaamheid onder ouderen.
Geleerd tijdens de studie
Kunst en Economie heeft mij geleerd om mijn interesses, fascinaties en passie te ontdekken binnen de culturele sector en daarbuiten. Het heeft me geleerd om conceptueel te denken en een creatief proces te begrijpen. Ik heb geleerd om op een professionele manier te communiceren met externe partijen. Maar ook heeft het me meegegeven dat het belangrijk is om een toegankelijke en enthousiaste houding aan te nemen waarbij je open staat voor nieuwe inzichten. Daarnaast heb ik mijn zelfstandigheid en discipline ontwikkeld, geleerd om samen te werken en mijn schrijfstijl ontwikkeld. Tot slot heb ik veel interessante projecten mogen uitvoeren waarbij ik diverse inspirerende stakeholders heb mogen ontmoeten.