Zorg en welzijn
Diversiteit en inclusiviteit

Dát is pas schoonheid

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Wat is schoonheid? Al sinds ik een klein meisje ben, vraag ik me dit af. Continu worden we geconfronteerd met ‘perfecte’ plaatjes van vrouwen in de media: zowel op social media als op posters, in series, films en reclames. Het houdt niet op: alles kan altijd ‘beter’ en ‘mooier’.
Vanaf jongs af aan word ik continu geconfronteerd met dit schoonheidsideaal en naarmate ik in mijn tienerjaren terechtkwam, begon ik me hier steeds meer mee te vergelijken.
Mijn zelfbeeld werd steeds lager, net als mijn eigenwaarde. Hierdoor kreeg ik last van mentale problemen, die zo ernstig werden dat ik uiteindelijk belandde in een eetstoornis: anorexia.
Deze ziekte heeft heel veel jaren, en ook bijna mijn leven, van mij afgenomen.

Na een aantal jaren ben ik tot het besef gekomen dat ik er niet perfect uit hoef te zien op geaccepteerd en gewaardeerd te worden. Helaas zijn er momenteel nog heel veel jonge vrouwen die de druk voelen om te moeten voldoen aan dit schoonheidsideaal, en hier mentaal en fysiek aan onderdoor gaan. Daarom zou ik het perfecte plaatje dat gecreëerd wordt in de media, stap voor stap willen doorbreken. Zodat jonge vrouwen zichzelf waarderen om wie ze écht zijn.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat jonge vrouwen een bepaald rolmodel nodig hebben, iets of iemand waarmee ze zich kunnen vergelijken. Voornamelijk via de media krijgen zij continu een onrealistisch schoonheidsbeeld in hun gezicht gedrukt, waardoor dit gemanipuleerde beeld hét beeld is geworden dat als rolmodel dient voor de maatschappij.

Dit jaar heb ik samengewerkt met Patricia Steur, een professionele fotografe die van jongs af aan al één doel voor ogen had: het fotograferen van verborgen schoonheid. Samen hebben wij een campagne opgezet, waarbij we een nieuw rolmodel creëren voor de jonge generatie. Een sterk, realistisch en écht puur rolmodel, iemand waar de jonge vrouw tegenop kijkt en af laat stappen van het huidige schoonheidsbeeld. Dit rolmodel omvat zowel de jongere als oudere generatie vrouwen. Deze twee generaties laten via persoonlijke verhalen en ervaringen zien dat schoonheid niet om uiterlijk draait, maar om wie je bent als persoon.

Wij zijn het startschot voor een nieuw schoonheidsideaal. Een ideaal dat draait om jezelf te durven én mogen zijn, om op die manier de puurheid in de mens terug te vinden. Ontdek wie je bent, vertrouw op jezelf, wees zichtbaar, sta in je eigen kracht en durf te stralen. Dát is pas schoonheid.

Artist statement

Gevoelsmens, storyteller en creatieve ondernemer. Dat ben ik.
In mijn werk vertaal ik maatschappelijke problemen op een unieke manier. Dit doe ik door een krachtig verhaal te vertellen middels creatieve uitingsvormen. Met mijn sensitiviteit, speel ik in op emoties en zorg ik voor herkenning bij de doelgroep. Gedreven staat dikgedrukt in mijn woordenboek, als ik iets wil dan ga ik er voor de volle honderd procent voor. Hierdoor pak ik het probleem met beide handen aan. Impact creëren op creatieve wijze? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.

Ambities

Passie voor beeld en krachtige verhalen heb ik al mijn hele leven. Gedurende de opleiding kwam ik erachter dat zowel media, als marketing en communicatie een belangrijke rol kunnen spelen bij het aanpakken van ernstige problemen. Dit afstudeerjaar besefte ik dat campagnes de perfecte manier zijn om maatschappelijke kwesties onder de aandacht te brengen. Hoewel campagnes vaak worden gezien als puur commercieel, geloof ik dat ze ook op heel andere manieren kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld om bewustzijn te creëren en gedragsverandering te bevorderen. Met deze vorm van media kan ik daadwerkelijk impact maken en maatschappelijke problemen aanpakken. Mijn afstudeerproject is slechts het begin!

Geleerd tijdens de studie

‘Vertrouw op je eigen kunnen’. De HKU heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer vertrouw op mezelf, mijn kwaliteiten, vaardigheden en het proces dat daarbij hoort.
Daarnaast ben ik continu getriggerd om outside the box te denken. Hierdoor heb ik geleerd dat alles kan. Als je een doel hebt of iets waar wil maken, ga er dan voor: niks is te gek.
De opleiding Kunst en Economie heeft mij laten inzien dat ik met mijn unieke kwaliteiten écht impact kan maken en iets vernieuwends kan creëren. Dit heeft mij stap voor stap ontwikkeld tot de volwaardige KE-professional die ik de dag van vandaag ben.