for Alto Saxophone and Live Delays
February Forests ll gaat over een ervaring in het bos in de maand februari, een paar weken voor het begin van de lente. Zowel letterlijke geluiden als gevoelens zijn geïmplementeerd in dit stuk: het geluid van de wind, kalm en sterk, en ook het roepen van verschillende vogels. Maar er is ook een dreigende ondertoon, want het heerlijke lenteweer kan in Nederland net zo snel weer weg zijn als het gekomen is.
Voor dit stuk heb ik een kort onderzoek gedaan naar verschillende soorten vogels die te horen zijn in het park vlakbij waar ik woon. Het recreëren van deze geluiden was het hoofddoel voor deze compositie. Met dit stuk koester ik het gevoel van een wandeling door het park, zonder alle dagelijkse zorgen.
Artist statement
Mijn naam is Thessa Veerman (2000). Ik ben componist, muzikant en inspirator. Ik studeer Muziek en Technologie aan de HKU in Utrecht en ik specialiseer in compositie voor klassieke instrumenten.
Belangrijk in mijn muziek is het gevoel van verbinding met de muziek, de omgeving, de performers en het publiek. Ook streef ik ernaar om akoestisch en elektronisch geluid op een interactieve manier te combineren. Dit is één van mijn focuspunten tijdens mijn afstuderen.
Na mijn bachelor zal ik verder studeren aan MT voor de Master of Music Design in combinatie met Koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Ik streef ernaar om een nieuwe en unieke combinatie te ontwikkelen tussen deze twee specialisaties. Ik hoop zo een nieuw werkveld te creëren voor mijzelf en anderen.
Ambities
Over vijf jaar hoop ik een nieuwe combinatie gevonden te hebben tussen Muziek en Technologie en (Koor)directie. Ik vind het belangrijk om te investeren in de nieuwe generatie kunstenaars, daarom wil ik graag betrokken zijn bij educatie in de vorm van lesgeven. Met andere artiesten werken (in de muziek en daarbuiten) triggert mijn enthousiasme. Ik wil blijven werken met anderen en samen het beste uit onze expertises halen.
Geleerd tijdens de studie
Het belangrijkste dat ik geleerd heb is nog veel meer open-minded zijn. Er is zo veel meer mogelijk binnen muziek dan ik dacht. Het is bevrijdend om te weten dat ik niet alles zelf hoef te doen, ik vind het leuk om met anderen te werken. Verschillende mensen hebben verschillende perspectieven. Dat maakt het zo interessant om te horen wat anderen te zeggen hebben en te luisteren naar hun ideeën.
Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.
2 februari 2023: Première van 'Shock - Stages of Grief' voor koor, orgel en elektronica. Onderdeel van E-Live (Nicolaikerk, Utrecht). Uitgevoerd door Koor NEON o.l.v. Fokko Oldenhuis, en Rodyan van den Brink.
1 april 2023: Première van 'Melancholic Memories' voor Brassband (Aeres, Emmeloord). Uitgevoerd door FlevoBrass Emmeloord , geleid Thessa Veerman.
22 april 2023: Première van 'February Forests' voor saxofoon en live-delay (Muziekhuis, Utrecht). Uitgevoerd door Nino Dimov en Thessa Veerman.
28 juni 2023: Afstudeerconcert (EKKO, Utrecht). 'February Forests' herziene versie. Uitgevoerd door Dimos Palamidas en Thessa Veerman.
2023/2024: Samenwerking met Dimos Palamidas aan tweede versie van 'February Forests'. Mogelijke concerten en opnames.
Mens en machine: Een onderzoek naar het vinden van een interactieve samenwerking tussen akoestisch en elektronisch geluid
Het vinden van een interactie tussen akoestisch en elektronisch geluid is in mijn ervaring een uitdaging. Dit kan resulteren in het los benaderen van de twee onderdelen: de akoestische bron gaat zijn gang, de elektronische bron doet tegelijkertijd hetzelfde op zijn eigen manier. Denk hierbij aan het gebruik van voorgeprogrammeerde elektronica (tape, track, etc.) waarbij geen interactieve connectie is tussen de verschillende bronnen. Het akoestische geluid wordt los bediend, evenals het elektronische geluid. Zo kwam ik bij het onderwerp voor mijn SN:
Mens en machine: Een onderzoek naar het vinden van een interactieve samenwerking tussen akoestisch en elektronisch geluid