Ander thema

vizart - Online zichtbaarheid voor kunstenaars en designers

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Er zijn veel kunstenaars en designers die niet of slecht online zichtbaar zijn. Dit komt vaak door een gebrek aan kennis over online zichtbaarheid en tijd en motivatie om ermee bezig te gaan. Dit terwijl online zichtbaar zijn als maker wel ontzettend belangrijk is. Sommige makers hebben al wel ideeën over hoe ze hun online zichtbaarheid kunnen verbeteren, maar het uitvoeren hiervan lukt ze vervolgens nog niet. Er zijn veel makers die behoefte hebben aan hulp bij het verbeteren van hun online zichtbaarheid. Bijvoorbeeld bij het vormen van hun online identiteit.

‘’Hoe kan ik kunstenaars en designers helpen met het verbeteren van hun online zichtbaarheid?’’. Dit was de ontwerpvraag die ik heb opgesteld vanuit mijn onderzoek en die ik vervolgens ben gaan beantwoorden door het ontwerpen van een ontwerpoplossing. Dit is het online platform ‘’vizart’’ geworden. Deze bestaat uit meerdere onderdelen. Namelijk een leernetwerk, podcast, adviesgesprekken, theoriehoek en inspiratie. Ik heb een werkend prototype van dit online platform gemaakt dat getest is en nog steeds getest wordt door meerdere makers. Het online platform is nog niet af, maar wil ik verder uitwerken en doorontwikkelen. Ik heb hiervoor al een concreet ondernemingsplan geschreven.

Het online platform levert verschillende waarden op voor de doelgroep. Als het online platform wordt doorgezet en het ondernemingsplan dus wordt uitgevoerd, worden deze waarden nog meer vergroot.
- Persoonlijke waarde: doordat makers meer kennis opdoen over online zichtbaarheid, waardoor ze effectief en doelgericht hieraan kunnen werken en ze hun ondernemersvaardigheden verder ontwikkelen.
- Artistieke waarde: omdat als het online platform een tijdje goed is toegepast, het de makers steeds minder tijd kost en ze daardoor meer tijd overhouden voor het maken van hun kunst. En doordat ze bezig zijn met hoe zichzelf online willen laten zien doen ze ook nieuwe ideeën op over hoe ze zich artistiek kunnen uitdrukken.
- Sociale waarde: want door online actief te zijn breiden makers hun netwerk uit, zo komen ze in contact met andere makers, maar ook met nieuwe potentiële kunstkopers en opdrachtgevers.
- Economische waarde: doordat makers meer bekendheid genereren en meer kunst online en wellicht ook fysiek gaan verkopen.
Dit is een overzicht van het prototype. Word lid van de LinkedIn groep van het online platform om de link hiervan te ontvangen (https://www.linkedin.com/groups/12816160/).

Artist statement

Ik ben van belang voor de creatieve en culturele sector. Ik ben namelijk zakelijk en creatief, een social media expert en ik heb verstand van kunst. Dit is een unieke combinatie, die nauwelijks voorkomt. Ik wil mezelf in de rol van ondernemer of manager hierin verder ontwikkelen. Ik heb vooral veel interesse in en kennis over (social media) marketing. Ik kies er daarom voor om na deze studie een master marketing te gaan doen. Ook heb ik me verdiept in zowel het werkveld beeldende kunst & design als het werkveld media. Met deze kennis en ervaring zou ik graag kunstenaars en designers willen helpen met hun ondernemersvraagstukken.

Ambities

Ik zou over vijf jaar mijn eigen succesvolle onderneming willen hebben, waarbij kunstenaars en designers geholpen worden met ondernemen. Dit zou dan bijvoorbeeld een social media- of creative agency kunnen zijn. Of ik zou als manager binnen een marketing en/of communicatie functie bij een bedrijf binnen het werkveld beeldende kunst & design of media in dienst willen zijn. Alhoewel ik het ook wel voor me zie dat ik uiteindelijk niet in de creatieve of culturele sector terecht kom, maar juist in een andere zakelijke sector. Door middel van mijn creatieve blik kan ik daar dan op een unieke manier waarde bieden. Ik wil in ieder geval een master marketing hebben afgerond.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik heb geleerd tijdens deze studie is dat je het beste leert door te doen. Ik heb me veel beziggehouden met complexe vraagstukken. Ik heb gemerkt dat door het inzetten van onder andere creativiteit er hiervoor altijd meerdere oplossingen zijn die werken. Je moet dus niet bang zijn om ‘’out of the box’’ te denken en dingen uit te proberen. Ook moet je een probleem altijd vanuit meerdere perspectieven bekijken en je hierbij ook kunnen verplaatsen in de probleemeigenaar. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat het proces vele malen belangrijker is dan het eindresultaat. Tot slot heb ik gemerkt dat het inzetten en het uitbreiden van je netwerk erg belangrijk is.

Deze inzichten hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf als (KE-)professional en als individu heb kunnen ontwikkelen. Ik merk nu vooral dat ik steviger in mijn schoenen sta dan aan het begin van de studie. Ik heb veel vaardigheden en kwaliteiten ontwikkeld die ik nu trots aan de wereld kan laten zien.