Ander thema

Music and Sound Design For Real Time Engines

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In Maart 2022 heb ik, voor het vak BV3b, onderzoek gedaan naar library muziek en of er niches in dit deel van het muziek technologisch vakgebied te vinden zijn. Om hierachter te komen heb ik onder andere mensen, met verschillende rollen in verschillende bedrijven, geïnterviewd. Een van de mensen die ik heb geïnterviewd heet Avinash Changa van het bedrijf WeMakeVR. Avinash is een VR producent en maakt vooral interactieve, hybride of volledig 3d gesimuleerde, VR ervaringen. Ik heb toen een heel interessant gesprek met hem gehad, waarin we het over veel meer hebben gehad dan alleen het onderwerp van mijn onderzoek. Tijdens dit gesprek vertelde hij over een gemis aan implementeerbare muziek en sounddesign voor Virtual Reality en andere realtime engines. Er bestaat volgens hem geen bedrijf dat de skills heeft om een kant en klaar pakket aan te leveren aan een klant, ook al zeggen sommige bedrijven van wel. Een kant en klaar pakket houdt in dat de Muziek & Sound Design niet alleen goed past bij de ‘VR ervaring’, maar ook op een goede en efficiënte manier geïmplementeerd kan worden in een realtime engine. Door deze bedrijven komt het er uiteindelijk op neer dat de klant alsnog half het werk zelf moet doen. Vooral in het buitenland schijnt er veel animo te zijn voor een kant en klaar audio pakket voor VR ervaringen.

Er is dus een kans dat dit een goede business opportunity is om uit te zoeken, WeMakeVR zou in ieder geval vaste klant worden. Daarbij brengt dit muziek en technologie op een hele interessante manier samen. Er moeten namelijk aan de ene kant creatieve audio concepten bedacht, voor zowel SD als Compositie, en gerealiseerd worden, waarbij ik op een hele andere manier te werk moet gaan als bij traditionele media. Aan de andere kant moet er tegelijkertijd ook nagedacht worden over de implementatie van de audio. Daar is verschillende kennis voor nodig buiten muziek om, kennis van programmeren, Real Time Engines, realistische plaatsing van audio etc.

Doordat VR bedrijven betalen voor een compleet audio product, maar vervolgens maar een half product geleverd kunnen krijgen, ligt hier eventueel een business opportunity. Dit is natuurlijk een geweldige kans, die mij goed in de ‘Muziek voor Media’ markt zou kunnen plaatsen. Hoe kunnen deze verantwoordelijkheden het beste verdeeld worden en hoe kunnen de daarbij horende problemen op worden gelost, om zo een compleet pakket, namelijk een geïmplementeerd audiopakket in de (door de VR studio) gebruikte real time engine, te kunnen aanbieden aan VR bedrijven, en daarbuiten wellicht andere Real Time Engine bedrijven? Dat beantwoord ik in mijn Supportive Narrative.

Artist statement

Hi, ik ben Daan Vollinga
Ik ben een Music Producer & Sound designer voor Media met een grote liefde voor de manier waarop je met geluid emoties kan versterken of creëren. Ik voel me thuis in een breed scala aan genres en mix voornamelijk vintage & analoog (synth)-gedreven geluiden met bijvoorbeeld een killer movie soundtrack! De combinatie van mijn ervaring met verschillende genres (dance tot indie), verschillende formats (podcasts, TV, Film etc.), verschillende disciplines (Editen, Graphic Design, programmeren etc.) met daarnaast de ervaring van de afgelopen 2 jaar als ondernemer zorgen ervoor dat ik snel kan begrijpen wat voor sound/gevoel er nodig is. *Maar bijvoorbeeld ook * hoe ik dat op een kwalitatieve manier kan aanleveren en hoe ik daar goed geld mee kan verdienen. Daarnaast deel ik mijn kennis met leerlingen die ik lesgeef op Het Klooster (muziekschool), middelbare scholen en basisscholen.

Ik ben, sinds ik in 2016 een aantal jaar als stitcher en editor van Virtual Reality (VR) content heb gewerkt, zeer geïnteresseerd geweest in Virtual Reality. Vorig jaar heb ik, na een interview met een VR bedrijf, ontdekt dat er wellicht een business opportunity schuilt als het gaat om audio in de VR sector. Deze business opportunity heb ik dit jaar onderzocht en dit onderzoek heb ik beschreven in mijn Supportive Narrative.

Ik maak ook autonome muziek onder de naam ‘Sunset Kinda Guy’. In mijn autonome muziek ben ik veel experimenteler, zowel op technisch als creatief gebied, dan in mijn muziek voor media doeleinden. Door deze experimenten ontdek ik veel (nieuwe) compositie- en productietechnieken, die ik dan weer kan verwerken in mijn onderneming in muziek voor media. Mijn autonome werk is voor mij vooral om mezelf creatief te uiten en mijn zogenaamde muzikale toolbox uit te breiden. Mijn werk voor media doeleinden is, naast (het weghalen) onderdeel uitmaken van gave projecten, voornamelijk om mijn autonome werk en (niet geheel onbelangrijk) mezelf te financieren. Hierdoor heb ik een vicieuze cirkel voor mezelf gecreëerd waarbij mijn autonome muziek mijn mediawerk voedt en andersom.

Ambities

Ik ben het afgelopen jaar voornamelijk bezig geweest met ondernemen (regelmatig in samenwerking met collega’s) in de audiosector, omdat ik het belangrijk vind om tijdens mijn studie al een goede basis op te bouwen waar ik na het afstuderen verder aan kan bouwen. Dat is dit jaar zo goed gelukt dat ik met behulp van een aantal inkomstenbronnen (het audio- & beeld vormgeven, opnemen en monteren van podcasts; Het lesgeven in muziekproductie en de audio voor een TV productie), dit jaar al goed mijn brood kon verdienen.

Het voornaamste doel voor de komende jaren is om mijn carrière in tweeën te delen, één muziek voor media deel en één autonoom deel, waarbij beide delen elkaar voeden op zowel financieel- als kennis gebied

Ik wil in de komende jaren mijn onderneming uitbreiden en aan veel verschillende toffe projecten werken met leuke mensen. Zo wil ik volgend jaar een volle dag lesgeven, in plaats van een paar uur per week. Daarnaast wil ik volgend jaar meer wekelijkse podcasts doen, in plaats van sporadisch af en toe een aflevering. En ik wil graag meer onderzoek doen naar Virtual Reality en Spatial audio om dit te verwerken in mijn onderneming. Ik vind het erg belangrijk dat ik veel variatie heb aan projecten binnen één week. Zo wil ik volgend jaar minimaal en maximaal één dag in de week lesgeven, maximaal één volle dag kwijt zijn aan podcast werk, één dag aan VR onderzoek en projecten, één dag aan TV producties of overige toffe opdrachten en de rest van de week de tijd nemen voor autonoom werk, maar daarnaast ook minstens één dag vrij.

Geleerd tijdens de studie

Gedurende de afgelopen 4 jaar heb ik samen mogen werken met geweldige en enorm getalenteerde muzieknerds en daar heb ik ongelooflijk veel van geleerd. Ik heb daarnaast veel kansen gehad om tijdens de studie te werken aan het vullen van mijn ‘creatieve toolbox’ en hoe je emoties op verschillende manieren kan vertalen naar muziek en sound design. Sinds 2 jaar ben ik begonnen met mijn eigen onderneming, en dankzij deze onderneming heb ik enorm veel geleerd, vooral door het delen van deze ervaringen met klasgenoten en leraren.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Hieronder een aantal highlights uit het werk dat ik heb gemaakt de afgelopen jaren:

Exolvo (Shortfilm, Compositie 2021)
Focus op Mij (Docu, Compositie 2021)
Porsche Super Cup (TV, Compositie 2021)
Cafe Électrique (TV, Compositie 2022)
Vacuum (Instalatie, Sound Design 2022)
Long Distance (Shortfilm, Sound Design 2022)
Effe Relativeren Dylan haegens (Podcast, Compositie 2023)
Tot op de Bodem (Podcast, Audio- en beeld vormgeving, opname & Montage 2023)
Crashen in de keuken (TV & Podcast, Compositie, Sound design, Opname & Montage 2023)
The Field (Reclame, Compositie 2023)
Ik Geef Om (Shortfilm, Compositie 2023)
Sjiek de Friemel (Shortfilm, Compositie 2023)
Shelf Lives (Shortfilm, Compositie 2023)
Other Directed (Installatie, Compositie, 2023)