The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Zoekend naar een manier om haar behoefte alleen te willen zijn vorm te geven, zwerft een jonge vrouw over de snelweg en vindt in het onderweg-zijn haar bestemming.

Synopsis
JOS [27] (eigenlijk Josje, maar ze haat het dat haar echte naam een verkleinwoordje is) verlaat haar ‘prins’ in het witte bed: MATS [24] waarmee ze samenwoont. Op de ochtend na haar afstudeerfeest wordt Jos wakker. Opeens voelt ze dat ze daar niet wil zijn, dat ze alleen wil zijn. Het leven in hun kleine eenkamerappartement en traditionele liefdesrelatie benauwd haar, maar ook de Randstad waar ze de druk voelt om zichzelf te bewijzen.
Ze vertrekt en schraapt al haar spaargeld bij elkaar om een camper te kopen, haar nieuwe huis. Dak- en doelloos begint ze aan een anti-reis als non-heldin. De eerste vrouw alleen in een vertraagde baan van Groningen naar Maastricht.
Ze gaat op reis, zoekend naar een plek waar ze alleen kan en wil zijn. In het nomadische bestaan op de tankstations en in de natuur die het kleine Nederland rijk is, maakt ze van het onderweg zijn haar bestemming.
In de eerste reeks van deze miniserie (3 x 25 min) zoekt Jos naar een manier om haar leven als vrouw alleen vorm te geven. Maar alleen zijn betekent niet dat ze niet in verbinding staat met anderen. In telefoongesprekken met haar vriendinnen leren we haar hechte vriendengroep kennen en zijn we via splitscreens ook in hun levens aanwezig. Duidelijk wordt dat de basis voor de individuele reis die Jos maakt, ligt in de groep vrouwen waar ze onderdeel van is. Want een vrouw alleen is niet alleen.
Scenario en opzet seriebijbel van de mini-serie 'Autonaut'.

Zoekend naar een manier om haar behoefte alleen te willen zijn vorm te geven, zwerft een jonge vrouw over de snelweg en vindt in het onderweg-zijn haar bestemming.

Artist statement

Voor ik begon aan de schrijfopleiding heb ik Humanistiek gestudeerd, een interdisciplinaire geesteswetenschappelijke opleiding die filosofie, psychologie, sociologie en theologie combineert om vraagstukken rondom zingeving en humanisering van maatschappelijke processen te benaderen. De geëngageerde en relatief toegepaste achtergrond die ik daar heb ontwikkeld, vormt mij als schrijver. Maakt dat ik in mijn werk zoek naar theoretische en maatschappelijke verdieping als ik me op een onderwerp stort.

Ambities

Over vijf jaar wil ik mij verder hebben ontwikkeld in het schrijven van proza en scenario's waarbij ik me verder zal richten op de thema's die de steeds helderder worden in mijn werk, namelijk: de vrouw-alleen als personage en vrouwen vriendschappen (ook wel 'womance' een nauwelijks gebruikt en nu nog zeer lelijk woord), twee thema's die voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Verder ben ik ook heel nieuwsgierig naar wat er, nu ik weer 'opnieuw' kan beginnen, op mijn pad gaat komen qua thematiek, ik heb ook zin om me te verdiepen in iets waar ik nog weinig van weet.

Geleerd tijdens de studie

De schrijfopleiding heeft me in een aantal verschillende genres (proza, theater- en scenarioschrijven) een hele ambachtelijke basis geboden waarin ik mijn stem als schrijver heb kunnen ontwikkelen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Van 2016 tot 2018 redigeerde ik de gedichten in de rubriek 'Klinkers' van de Utrechtse Straatkrant, een krant over en door dak- en thuislozen. In 2020 schreef ik de jeugdtheater voorstelling 'De Noodlanding van Frommel van Vliesvleugel 4+' voor Theatergroep Kwatta. In 2022 deed ik een regie-assistentie bij Paul Veld voor de jaarlijkse familievoorstelling van de Vrijstaat en een persoonlijke stage bij Daphne de Bruin, theatermaker en ook verbonden aan de Vrijstaat. Daarnaast liep ik stage bij Big Blue, een producent van (high-end) drama-series in Amsterdam (bekend van afgelopen jaar verschenen 'Rampvlucht' over de Bijlmerramp). In 2023 sprak ik in Haarlem op een storyslam over de reis die ik maakte voor mijn afstudeeronderzoek, wonen in een camper op de snelweg. Verder ben ik onderdeel van het driekoppige theatercollectief De Nachtwinkel Utrecht waarmee ik in 2021 de locatie-theatervoorstelling 'De Nachtwinkel speelt de Nacht' maakte.

Autonaut; Een ruimtereis over de Nederlandse snelweg

De vrouw-alleen als personage is nauwelijks terug te vinden in de literatuur of beeldcultuur. Vrouwelijke personages verhouden zich meestal nog steeds tot de liefde (met een man) en als zij dit bij hoge uitzondering eens niet doen, dan is dat omdat ze een rouwproces doormaken, noodgedwongen kiezen zij het alleen zijn op. (Denk bijvoorbeeld aan de geweldige voorbeelden 'Nothing Personal', 'Fleabag' en 'Nomadland'). Het beeld van de lone wolf is voorbehouden aan de man ('Into de Wild' hiervan het meest archetypische voorbeeld.) In een eigen steeds terugkerend verlangen naar alleen-zijn en een daarbij behorende behoefte aan voorbeeldfiguren, heb ik 'Autonaut' geschreven, het scenario voor een mini-serie waarin een jonge vrouw er bewust en vanuit een positieve motivatie voor kiest om alleen te zijn. Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik in mijn camper gaan wonen, de snelweg als habitat in een onderzoek naar waar de vrouw-alleen als personage het best gedijt.