Tussen Twee Staten.
Vanwege belastingvoordeel dacht ik dat het handig was om me uit te schrijven in België, maar de impact was groter dan ik had verwacht.
Mijn Vlaamse identiteit gaat een stukje verloren, of zo voelt het.
Waarom eigenlijk? Omwille van de juridische grens? Wat betekent die grens dan eigenlijk? Hoe leven mensen op die grens? Zo ben ik afgereisd op zoek naar de grens, ik wou weten waarom.
Fysiek veranderde er niks maar wezenlijk beroerde het me weer heel veel.
Het tegenstrijdige bij grenzen trekt me aan: twee landen, twee werelden, twee culturen, twee talen liggen tegen elkaar aan met een grens die je eigenlijk niet ziet.
Met mijn onderzoek naar de grens ben ik op de bijzonderste grenslijn van Europa gevallen: Baarle-Hertog en -Nassau is een bijzondere plek, omdat je op één dag op wel 50 keer de grens kan overgaan op 50 verschillende plaatsen. Deze grens doorkruist huizen, straten, wegen en akkers, waardoor het een complex en een absurdistisch geheel vormt. In mijn ontwerp wil ik juist deze complexiteit en absurditeit benadrukken. Bij elke overgang naar een nieuw stukje land wil ik dat de bezoeker zich volledig bewust wordt van de aanwezigheid van de grens. Bereid je voor om ondergedompeld te worden in een wereld waarin grenzen een spel spelen met je perceptie.
Artist statement
Wat mij vooral aanspreekt in dit vakgebied is de mogelijkheid om mensen te beïnvloeden met wat je maakt. Een ontwerp kan echt iets betekenen voor je omgeving en de mensen die erin leven. Ik ben gefascineerd door de belangen van het maatschappelijke van de omgeving, in combinatie met het welzijn van de mens en natuur. Het is voor mij echt een uitdaging om deze aspecten samen te brengen in mijn ontwerpen en zo bij te dragen aan de leefbaarheid en kwaliteit van de omgeving.
Ambities
Mijn ambitie is om na mijn studie de sprong te wagen in het werkveld. Ik verlang ernaar om mijn opgedane kennis verder uit te breiden en mezelf volledig onder te dompelen in mijn vakgebied. Over vijf jaar zie ik mezelf als een bedreven professional, met waardevolle ervaring en een diepgaand begrip van mijn werkgebied. Ik streef ernaar om uitdagende projecten aan te pakken en mijn stempel te drukken op de industrie.
Geleerd tijdens de studie
Door de inspirerende omgeving en de uitgebreide werkplaatsen van de HKU, heb ik een breed scala aan ontwerptechnieken kunnen leren. Mijn identiteit als ontwerper is gevormd en mijn kijk op de openbare ruimte is volledig veranderd. De samenwerking met mijn klasgenoten was van onschatbare waarde, waarbij we ideeën met elkaar uitwisselden en elkaar motiveerden om onze fascinaties om te zetten in professionele ontwerpen.