Mijn afstudeerwerk omvat een verzameling pluche 'speelgoed' dat is geïnspireerd op zowel de hedendaagse als historische cancel culture. De knuffelbare creaties zijn ontworpen om het gebruik van de veel gebruikte 'red flag emoji' onder de loep te nemen, door vergelijkingen te trekken met middeleeuwse schandmaskers. De zachte en ogenschijnlijk onschadelijke speeltjes hebben een tweeledige boodschap, als herinnering dat de red flag emoji te klein en algemeen is om iemand simpelweg te kunnen cancellen. Het werk moedigt kijkers aan om na te denken over de implicaties van cancel culture en de manieren waarop deze vaak tot uiting komt via sociale media.
English:
This project consists of a collection of stuffed toys that are inspired by both contemporary and historical instances of cancel culture. These cuddly creations are designed to critically examine the widely used red-flag emoji, drawing comparisons to medieval shame masks. The soft and seemingly harmless toys have a double-edged message, reminding us that the red-flag emoji is too small and general to simply cancel someone. The work encourages viewers to reflect on the implications of cancel culture and the ways in which it is often discussed on social media. Warning! This is not a toy.
Artist statement
Na het behalen van mijn mbo-diploma heb ik de wens geuit om mij verder te specialiseren in de richting van print en ben ik doorgestroomd naar een kunstacademie. Tijdens mijn studie aan de HKU heb ik veel tijd doorgebracht in de werkplaatsen en heb ik mijn stage volbracht bij printstudio Kapitaal in Utrecht. Mijn werk krijgt vaak een analoge bestemming, bijvoorbeeld in de vorm van publicaties, affiches, wandkleden of vlaggen. Gedurende mijn studie heb ik mijn passie voor textiel verder ontwikkeld en ben ik op zoek gegaan naar manieren om textiel en grafisch ontwerp te combineren.
Ambities
Na mijn studie ga ik gelijk aan de slag bij een boekbinderij/drukkerij in Utrecht. Tijdens mijn afstudeerjaar werkte ik daar twee dagen in de week en nu heb ik besloten om te blijven. Op werkgebied zie ik mezelf over vijf jaar op een plek waar ik zowel conceptmatig kan denken als uitvoerend kan werken. Deze combinatie vind ik het interessants omdat ik dan van beginpunt tot eindresultaat bij een project betrokken kan zijn. Ik heb een grote interesse voor boeken en print dus ik zie mezelf dan ook iets in die richting doen.
Geleerd tijdens de studie
Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat het niet slecht bedoeld is als je kritische feedback geeft of krijgt. In het eerste jaar vonden mensen, waaronder ik, het moeilijk om goede en oprechte feedback te geven uit angst om elkaar te kwetsen. Een studie op een kunstacademie is ontzettend persoonlijk dus het werk dat je maakt is ook een groot onderdeel van jou en jouw gedachtegang. Als je dan kritische opmerkingen krijgt van medestudenten of docenten dan deed dat in het begin best een beetje pijn, maar hoe verder je in de studie komt hoe meer je die kritische feedback gaat waarderen en bewust gaat opzoeken. Hoewel dit tijdens de studie een aanwezig aspect was, zal dit ook aanwezig zijn in het werkveld straks.
Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.
Studies:
HKU bachelor Graphic Design
Cibap mbo mediavormgever, niveau 4
Exposities:
Exposure HKU 2023 @HKU
Glorywall @Kapitaal Utrecht 2022
Speelveld @AG Utrecht 2021
Spectrum @online expo 2020
Publicaties:
À Corps Perdu, 2022
Stages:
Kapitaal Utrecht, 2022
Eerdere stages:
Bestwerk (2019), Houdbaar (2018), Mediavisie (2017)