Constructieve journalistiek (CoJo) is een vernieuwende vorm van journalistiek die kijkt naar mogelijke oplossingen en positieve initiatieven, in plaats van te focussen op problemen en negativiteit. Het is een aanvulling op de gebruikelijke journalistiek. Waar de gebruikelijke journalistiek zich beperkt tot waarheidsvinding, beschouwt CoJo het nieuws met verschillende bronnen vanuit meerdere perspectieven, waardoor een completer en betrouwbaarder beeld wordt afgegeven. Naast de standaard vragen wie?, wat?, waar?, wanneer?, waarom? die journalisten onderzoeken, wordt de extra vraag toegevoegd: wat nu?
Het Algemeen Dagblad heeft mij de kans geboden om mijn interesse en kennis over CoJo in de praktijk te brengen. Voor het AD heb ik een ontwerpoplossing ontwikkeld om CoJo te integreren in de redactiecultuur en het DNA van de journalisten. De ontwerpoplossing bestaat uit een infographic voor op de redactie, een vouwfolder voor de journalisten en een naslagwerk ter verdieping. Zo krijg jij kwalitatief beter nieuws voorgeschoteld wat jou inspireert, motiveert en handelingsperspectief biedt.
Artist statement
‘'Kunst is áltijd nuttig’’, aldus mijn afstudeerdocente Nele Vandeneede.
Deze zin zal voor altijd bij me blijven. Ik begrijp de rol die kunst kan spelen bij het onderzoeken van maatschappelijke vraagstukken, met name in de mediawereld. Van het creatieve proces, tot creatieve ontwerpen, tot het betrekken van professionals uit het creatieve netwerk bij mijn werk. Kunst is een onmisbaar element voor mij, omdat het de sleutel is tot het creëren van unieke en impactvolle projecten. Met de kracht van mijn creatieve én zakelijke denkvermogen streef ik ernaar om inspirerende projecten te realiseren binnen de mediasector die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.
Ambities
Positieve impact creëren door middel van media is mijn ambitie, waarbij innovatie, creativiteit en positiviteit centraal staan. Ik ben vastbesloten om mijn kennis op het gebied van media verder te vergroten en start volgend jaar met de premaster Communicatiewetenschap. Met zowel mijn diploma Kunst & Economie als Communicatiewetenschap op zak, wil ik daarna mijn artistieke vaardigheden en zakelijke kennis inzetten in het mediawerkveld. Ik kijk ernaar uit om mijn kennis en kunst in te zetten bij diverse organisaties.
Geleerd tijdens de studie
Kunst & Economie heeft mij de vaardigheden bijgebracht om op een professionele en zakelijke manier te denken, met een creatieve insteek. Gedurende de afgelopen vier jaar heb ik de kans gekregen om veel inspirerende mensen te ontmoeten en mijn netwerk binnen de mediasector uit te breiden. Ook ben ik op persoonlijk vlak gegroeid door uit mijn comfortzone te stappen, voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen en te reflecteren in teamverband. Daarnaast heb ik waardevolle ervaring opgedaan tijdens mijn stage op de Marketing & Communicatie afdeling bij Omroep NTR, door het volgen van de Minor Trendwatching aan Hogeschool Fontys en tijdens de samenwerking met het Algemeen Dagblad voor mijn afstudeerproject. Alle kennis die ik tijdens mijn studie Kunst & Economie heb opgedaan, neem ik met me mee.