Vadertje & Moedertje

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Ik maak een volledig ontwerp voor de voorstelling: “Vadertje & Moedertje”. Een jeugdtheatervoorstelling oorspronkelijk ontwikkeld door theatergezelschap Bonte Hond in 2019.

Vadertje en moedertje is een voorstelling waarbij 4 personages verschillende verhalen bedenken en deze uitspelen, zoals kinderen vadertje en moedertje spelen. In dit stuk wordt één personage constant buitengesloten omdat hij de zanger is. De spelers zeggen dan: “Je bent wie je bent en daar valt niks aan te veranderen”. Gedurende het stuk komen de personages erachter dat je alles kunt zijn wat je wilt, “Want soms bedachten we ons weer, of nog een keer, of nog een keer en nog een keer. En niemand bleef hetzelfde en niets bleef hetzelfde. Omdat alles altijd veranderde.”

Voor het decor ben ik op zoek gegaan naar een plek waar dit verhaal zich kan afspelen. De personages verzinnen steeds nieuwe verhalen die zij uitspelen op verschillende locaties. Om dit gevoel weer te geven heb ik een decor ontworpen dat voor mij alle locaties laat zien waar deze kinderlijke personages zouden kunnen spelen. Op straat, het speeltuintje of het (school)plein, in een gym- of speelzaal, op school, of thuis in een (slaap)kamer of in de tuin.

Voor de kostuums van de personages heb ik onderzoek gedaan naar: kinderkleding en kleding voor volwassenen en het verschil tussen deze twee. De personages zullen gespeeld worden door volwassenen maar de acteurs nemen wel een kinderlijke rol aan. Tijdens mijn onderzoek naar de kleding viel het mij op dat er tegenwoordig veel kinderkleding wordt gemaakt die lijkt op kleding voor volwassenen. Zo zie je bijvoorbeeld steeds meer flared broeken en cargo broeken voor kinderen en ook de off the shoulder topjes en croptops zie je veel. Deze kledingstukken zie je ook in de mode voor volwassenen. Voor de kostuums heb ik gekozen voor items die ik bij zowel kinderen als volwassenen zag. Zodat de spelers er niet te kinderlijk maar ook niet te volwassen uit zien.

Artist statement

Mijn kunst uit zich vaak in ervaringskunst, installaties en scenografie gericht op de jonge doelgroep. Het creëren voor kinderen sluit aan bij mijn werkwijze. De directe feedback en de open blik van een kind maar ook zijn fantasie geven mij de mogelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen en mijzelf te ontwikkelen als maker.

Het is belangrijk dat er meer aandacht wordt geschonken aan jeugdtheater, omdat dat het publiek van de toekomst is. Werken voor jeugdtheater is iets wat mij veel energie oplevert. De denkwijze van een kind kan voor ons makers, en volwassenen in het algemeen, heel veel opleveren; juist omdat kinderen nog een ongefilterde mening hebben, met een kleinere dosis algemene kennis en opvattingen. Je krijgt gelijk vragen of commentaar tijdens het spel en weet of je iets hebt gemaakt wat werkt.

Dat kinderen nog een ongefilterde mening hebben neem ik mee in mijn ontwerpen. Je ziet vaak een speelsheid en vrolijk scala aan kleuren in mijn ontwerpen maar wel steeds met een rauw randje! Nèt niet binnen de lijntjes kleuren, dat is mijn streven. Jeugdtheater is voor mij dé plek om nieuwe dingen uit te proberen en de grenzen op te zoeken maar wel op zo’n manier dat het helder blijft voor de doelgroep, het jonge publiek. Het uitdagen en prikkelen van de zintuigen van kinderen is iets dat ik interessant vind en in mijn ervaringskunst en installaties probeer te bereiken. Paars, roze en blauw zijn kleuren die mijn werk kenmerken.

Ik vind het belangrijk dat in jeugdtheater een onderliggende hoopvolle boodschap zit. Kinderen iets meegeven over een sociaal, wereld of politiek probleem is belangrijk, zolang het er maar niet bovenop ligt. Mijn doel is het dan ook om op een speelse wijze kinderen iets te leren in een ontwerp dat daar de mogelijkheid voor biedt.
Ik werk graag samen met andere makers om zo mijn ontwerp naar een hoger level te tillen. Samen met anderen kan je meer bereiken.

Ambities

Over vijf jaar wil ik werkzaam zijn als ontwerper voor jeugdtheater bij verschillende jeugdtheatergezelschappen. Ik zou mijzelf ook graag verder willen ontwikkelen in het maken van ervaringskunst en installaties voor jonge doelgroepen.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik geleerd hoe ik mijn ideeën en ontwerpen kan laten zien aan anderen. Hiervoor kreeg ik verschillende tools en werkwijzen aangeleerd. Ik heb veel samengewerkt met andere disciplines waardoor ik veel heb geleerd over verschillende maakprocessen en belangen van anderen makers. Door samenwerking met verschillende makers heb ik veel geleerd over wat er allemaal mogelijk is en hoe ik deze mogelijkheden uit kan voeren. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen als maker en mijn doel en ambities binnen het theaterveld kunnen vinden.

Met Zonder Regenjas 2.0

Ik heb onderzoek gedaan naar: Hoe je een uitdagende, zintuigelijk-prikkelende installatie maakt voor kinderen tussen 0,5 en 2 jaar oud. Om antwoord te krijgen op deze onderzoeksvraag heb ik geobserveerd bij een kinderdagverblijf en verschillende proeven gedaan met de kinderen.

Tijdens mijn observaties viel het mij op dat de kinderen hun fijne motoriek aan het ontwikkelen zijn. Speelgoed dat zij vast hadden werd per ongeluk meegenomen of viel per ongeluk op de grond. Ik was benieuwd wat er zou gebeuren als ik een extra element toe zou voegen aan de motorisch ontwikkeling en het gedrag van de kinderen. Door proefjes uit te voeren ontdekte ik elementen die de kinderen aanspoorde om hun handeling te herhalen doordat ze ontdekten dat er wat gebeurde.

Deze verschillende elementen heb ik verwerkt in een installatie die de zintuigen prikkelt en uitdaagt. In “Met Zonder Regenjas 2.0” kunnen kinderen tussen de 0,5 en 2 jaar heerlijk spelen in een ervaringsinstallatie die speciaal voor hen ontwikkeld is. Er is een kleed waar je op kunt zitten. Het kleed heeft een verhoogde rand waardoor je er druppels in en uit kan doen, een leuk spelletje voor baby’s en dreumesen. De drie verschillende druppels hebben allemaal een verschillend element. De ene druppel heeft een bijzondere tactiele textuur en spoort aan om te voelen. De andere druppel heeft een geluidselement en spoort aan om de fijne motoriek te ontwikkelen. De laatste druppel heeft koordjes waardoor baby’s en dreumesen dit makkelijk kunnen vasthouden. Hierdoor geeft het de mogelijkheid om de oog hand coördinatie te ontwikkelen. Uit de paraplu hangen verschillende soorten koorden. Bij deze koorden geldt ook dat de oog hand coördinatie ontwikkeld kan worden. Als je aan de touwtjes schudt of trekt hoor je verschillende belletjes. Hierdoor kan het kind de verbinding leggen tussen beweging en geluid. De verschillende touwtjes hebben allemaal een andere structuur waardoor het voelen aan de touwtjes een andere sensatie oplevert.