Duurzaamheid en circulariteit

Schimmels als grondleggers van ons landschap

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Met mijn project “Schimmels als grondleggers van ons landschap” onderzocht ik mijn fascinatie voor schimmels en kijk ik vanuit een ander oogpunt naar grondsanering.

Is er een andere manier van omgang met verontreinigde grond waar de natuur en generaties na ons ook baat aan hebben?

Op mijn gekozen locatie ‘Het groene schip’ (Spaarnwoude) wordt het afval ingepakt met een laagje zand, folie en een leeflaag van 1-2 meter. Dat is niet genoeg ruimte voor de wortels van volgroeide planten en bomen. Dit resulteert in een lage biodiversiteit.

In mijn onderzoek kwam ik uit op het begrip Mycoremediatie. Een vorm van Bioremediatie waarbij op schimmels gebaseerde saneringsmethodes worden gebruikt. In mijn ontwerp gebruikt ik Oesterzwam Mycelium om alle gifstoffen op te eten en het om te zetten in een onschadelijke natuurlijke stof namelijk een eetbare Oesterzwam!

Zo maakte ik een ondergronds ontwerp gebruikmakend van de Mycoremediatie technieken van Paul Stamets en maakte ik een bovengronds ontwerp om bezoekers de bizarre kracht van schimmels mee te laten maken.

Met een pad gemaakt van loofhout, kunnen bezoekers continue langskomen om de berg te zien veranderen in elk stadia van een levenloos landschap naar een prachtig landschap vol biodiversiteit.

Met mijn project wil ik het belang van verder kijken naar mogelijkheden benadrukken. Om niet alleen te kijken wat er boven de grond mogelijk is, maar ook wat je als ontwerper kan betekenen voor de grond onder je voeten.

Met schimmels als ontwerpers, ik als regisseur en de bezoeker als observator transformeert het levenloze "groene schip" in een levendig habitat voor schimmels en natuur, vol biodiversiteit!

Artist statement

Als ontwerper fascineer ik mij continu over de natuur, wat het voor ons kan betekenen maar ook wat wij voor de natuur kunnen betekenen. Zo zet ik mij in voor een extra laag, een laag waarmee er beter gekeken kan worden naar de wensen van de natuur. In mijn ontwerpen stel ik de natuur graag primair en de mens secundair.

Ambities

Mijn grootste droom als ontwerper is om landschapsarchitect te worden. Dit zal ik nog niet bereikt hebben over 5 jaar, maar wel bijna! Ik hoop over 5 jaar in ieder geval gewerkt te hebben aan een heel mooi project dat zich inzet voor de gezondheid van de aarde en de bevordering van biodiversiteit.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik tijdens deze opleiding heb geleerd is het ontwerpen zonder limieten. Dat geen enkel idee te gek of onhaalbaar hoeft te zijn. Van deze manier van denken heb ik altijd erg genoten tijdens mijn opleiding.

Schimmels als grondleggers van ons landschap

Voor mijn afstudeerproject "Schimmels als grondleggers van ons landschap" heb ik veel onderzoek gedaan naar schimmels en wat zij voor ons betekenen en kunnen betekenen. Ik ben opzoek gegaan naar een nieuwe manier van omgang met grondverontreiniging en kwam uit op mycoremediatie. Een vorm van bioremediatie waarbij op schimmels gebaseerde saneringsmethodes worden gebruikt. Ook zocht ik naar een vertaalslag om deze bizarre ondergrondse gebeurtenissen bovengronds zichtbaar en voelbaar te maken voor bezoekers. Resulterend in een habitat voor schimmels, natuur en grote hoeveelheden biodiversiteit waar de mens zich te gast voelt en gedraagt. Het onderzoek dat ik heb gedaan heb ik gedocumenteerd in dit verslag.