Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat de creatieve sector in de top drie staat van sectoren met het hoogste verzuim wegens werkstress en burn-outs. Ook bleek uit gesprekken met beeldend kunstenaars en designers dat kennis en ondersteuning wordt gemist op het gebied van werkstress en mentale gezondheid.
Om dit probleem aan te pakken, formuleerde ik de ontwerpvraag: "Hoe kan ik als ondernemer bijdragen aan het voorkomen van burn-outs onder startende beeldend kunstenaars en ontwerpers tussen de 25 en 35 jaar?"
Na brainstormsessies met belanghebbenden, kwam naar voren dat stresseducatie, met nadruk op het omgaan met fysieke reacties op stress, essentieel was voor de ontwerpoplossing van het onderzoek.
Regen kopje, de ontwerpoplossing, kreeg de vorm van een zintuiglijke installatie met een metaforisch verhaal en een informatieve website. In samenwerking met theatermaker Imre van den Bosch en IMT-student Britt Vendel zijn prototypes van de installatie en website ontwikkeld en getest onder beeldend kunstenaars en designers. De reacties waren positief, en ook organisaties zoals het Museum van de Geest en Flowley toonden interesse in Regen kopje.
Het doel van Regen kopje is om waarde toe te voegen voor beeldend kunstenaars en designers door informatie, vaardigheden en ervaringen aan te reiken die stress- en burn-outeducatie bevorderen.
Regen kopje beoogt hiermee een positief effect creëren, waarbij beeldend kunstenaars en designers zich gesteund voelen op het gebied van werkstress en mentale gezondheid. Om zo de kans op burn-outs te verkleinen.
Artist statement
Ik ben een nieuwsgierige ondernemer met een bijzondere interesse in omgevingsdesign en mentaal welzijn. Hierbij hou ik ervan deze onderwerpen op een respectvolle maar speelse manier aan te vliegen. Ook pak ik mogelijkheden om samen te werken met verschillende werkvelden met beide handen aan. Om zo een totaalbeleving tot stand te brengen waarin elk los element floreert in een samenhangend geheel.
Kenmerkend voor mijn werk is doortastendheid en het oog voor detail. Vanuit mijn nieuwsgierigheid zoek ik het liefst alles tot op de bodem uit en vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven. Daarnaast word ik door mensen om me heen beschreven als een goede luisteraar, wat een waardevolle eigenschap is in mijn onderzoek.
Ambities
Mijn ambities liggen binnen het werkveld van beeldende kunst en design als onderzoeker en omgevingsontwerper. Ik zie mezelf als een ondernemer die op projectbasis werkt met verschillende thema's en zoekt naar verbinding door middel van samenwerkingen. Mijn specifieke ambities zijn divers, waardoor ik nog geen precies beeld kan geven van waar ik over vijf jaar wil staan. Ik zou mezelf kunnen zien met een aanvullende master- of bachelorgraad, of met enkele jaren werkervaring in het vakgebied, misschien zelfs in het buitenland. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Geleerd tijdens de studie
In de afgelopen vier jaar bij heb ik nooit spijt gehad van mijn keuze voor Kunst en Economie. Hoewel niet elk vak mijn favoriet was en ik soms gefrustreerd was door bepaalde opdrachten, bleek het allemaal de moeite waard te zijn.
Daarnaast heb ik veel gehad aan de veelzijdigheid van de studie. Ik heb daarbij met name geleerd hoe waardevol het is om zowel denk- en organisatievaardigheden als creativiteit en praktische vaardigheden te ontwikkelen. Beide aspecten zijn van elkaar afhankelijk en even waardevol. Mijn vermogen om me zowel op organisatorisch als creatief vlak te ontwikkelen, heeft me dan ook veel gebracht.