Duurzaamheid en circulariteit
Diversiteit en inclusiviteit
Zorg en welzijn
Ander thema

Onder Druk

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Hoe zit het eigenlijk tussen jou en water? Hoe vaak heb je al water gebruikt vandaag? Waarschijnlijk vaker dan je denkt. Drinkwater lijkt er altijd genoeg te zijn, maar dat wordt steeds minder vanzelfsprekend. Als we in de toekomst voldoende drinkwater willen, zullen we er anders mee om moeten gaan.

De video-installatie Onder Druk nodigt je uit om op een andere manier naar water te kijken. Stap in een dromerige wereld die al jouw zintuigen prikkelt. Een mysterieuze stem zet je vanuit een ander perspectief aan het denken over jouw persoonlijke relatie met het water.

Onder Druk is een interactieve video installatie die is ontwikkeld door kunstenaars Anne Stoop en Mark Bergwerff in samenwerking met Vitens. Tijdens een experiment van THRIVE Institute en The Turn Club werden 9 organisaties en kunstenaars aan elkaar gekoppeld. De kunstenaars gingen aan de slag met de impactdata van de organisaties, met de vraag om deze ‘invoelbaar’ te maken. Wat gebeurt er als kunstenaars deze impactdata interpreteren en op eigen wijze presenteren?

Uit de ontmoeting met Vitens is een langlopende samenwerking ontstaan. Het prototype dat voor het Purpose Reporting project werd ontwikkeld, is nu doorontwikkeld tot een zelfstandige video installatie die voor langere tijd neergezet kan worden. Ook is er tijdens Springtij Forum 2022 een live performance-versie ontwikkeld.
Artikel in tijdschrift 'Bron' editie april 2023
Nagesprek na bezoek aan video installatie a.d.h.v. een 'Praatkaart'
Interactieve video installatie 'Onder Druk'

Artist statement

Toen ik 14 jaar was, moest ik een vakkenpakket kiezen op de middelbare school. Ik koos zonder nadenken voor Cultuur en Maatschappij, omdat ik wist dat dat het beste bij me paste. Toen mijn scheikundeleraar hoorde dat ik niet voor een Natuur-profiel koos, sprak hij me aan en zei: “Wat ontzettend jammer, ik dacht echt dat jij iets tegen milieuvervuiling zou gaan uitvinden!”. Ik keek hem verbaasd aan, want ik snapte niets van zijn uitspraak. Ik wist al lang dat ik later ‘iets’ met theater wilde gaan doen en mijn hart ging totaal niet sneller kloppen van al die exacte vakken en het stampen van de periodieke elementen. Hoezo zou ík iets met milieuvervuiling gaan doen? Twintig jaar later en drie studies verder, denk ik terug aan dit moment. Ik ben inderdaad ‘iets’ met theater gaan doen, en als theaterdocent en -regisseur heb ik de afgelopen 10 jaar de grenzen van het sociaal artistieke theaterveld verkend.

Gedurende de Master Crossover Creativity heb ik langzaamaan één been buiten de kunstensector gezet, en één been staat er nog altijd in verankerd. Ik leerde dat milieuvervuiling net zozeer een sociaal vraagstuk is als een natuurkundig vraagstuk (alles is met elkaar verbonden!) en dat ik als kunstenaar en ontwerper ook een belangrijke rol kan spelen. Mijn scheikundeleraar had dus misschien toch wel gelijk.

THINK LIKE A DESIGNER. ACT LIKE AN ARTIST.

Ambities

Over 5 jaar heeft elke publieke instelling of organisatie een vaste positie voor een 'artist in residence' die voor periodes van van 3-5 jaar middels artistiek onderzoek bijdragen aan de vraagstukken van de organisatie.

Geleerd tijdens de studie

Alles is met elkaar verweven. Het is noodzakelijk voor onze samenleving om gezonde eco-centrische relaties op te bouwen tussen zowel menselijke als niet-menselijke entiteiten. Een oplossing voor alle problemen bestaat er niet, daarvoor zijn ze te complex, maar dat betekent niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Begin met één relatie te verbeteren door deze tijd en aandacht te geven. En houd moed.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

De video installatie 'Onder Druk', ontworpen i.s.m. drinkwaterbedrijf Vitens, is te zien geweest binnen het bedrijf en tijdens de Drinkwaterpoort in Den Haag. Nieuwe presentatieplekken worden nu onderzocht.
Een overzicht van mijn werk is te vinden op www.annestoop.com

Monopoly IRL

Speel een levensgrote versie van het welbekende Monopoly, waarbij je zelf de pion bent op het speelbord! Maar pas op, this game comes with a twist. Voordat je kunt beginnen met het vergaren van vermogen en het aftroeven van je concurrenten, draai je aan het Rad van Fortuin. Het Rad bepaalt als wie jij dit spel gaat spelen: ben jij Tracey uit IJsselmonde in Rotterdam? Dan start jij het spel met veel een lager startbedrag dan Jarik uit Scherpenzeel. Gedurende het spel trek je kansenkaarten die bij jouw inkomensgroep horen en ervaar je hoe de kansen in Nederland verdeelt zijn.

Het spel is o.a. geïnspireerd door de website Kansenkaart.nl en nog volop in ontwikkeling, maar één ding staat vast: het wordt een belevenis die sowieso veel gespreksstof oplevert! Naast het spelen van het spel zal een uitgebreid nagesprek onderdeel van de spelervaring zijn. Mr./Ms./X Monopoly begeleidt de spelers door deze kansloze/kansrijke experience heen.

Dit concept is ontstaan vanuit de vraag: Hoe kun je kansenongelijkheid op een speelse manier invoelbaar te maken? Zouden we op een andere manier met elkaar over dit onderwerp in gesprek gaan, door eerst een spel te spelen dat in alle opzichten níet eerlijk is? Net zoals het echte leven?

Dit concept is nog volop in ontwikkeling en zal in het najaar van 2023 tot prototype ontwikkeld worden! Heb je interesse om hier aan mee te werken? Neem contact op!