Zorg en welzijn

MoneyWays

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Geld maakt gelukkig of niet? Een uitspraak die je vaak hoort. Alleen wat als je niet weet hoe je met geld om moet gaan?

Toen ik in 2018 begon met studeren, was ik net 18 en had ik geen flauw idee welke kosten komen kijken bij studeren. Ik wilde graag op kamers maar wist wel dat dit niet goedkoop zou zijn. Een jaar collegegeld is al meer dan €2000 en ik wilde ook nog een sociaal leven hebben waar ik biertjes kon drinken met mijn vrienden. Een studielening kon ik wel aanvragen maar een aanvullende beurs kreeg ik niet. Daar stond ik dan als kersverse student, verantwoordelijk voor mijn eigen financiën maar geen flauw idee hoe je hier verantwoordelijk mee om moet gaan. Het resultaat was geldstress.

Ik heb onderzoek gedaan naar het financiële welzijn van studenten. Tijdens dit onderzoek heb ik uitgebreid gesproken met verschillende studenten en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet de enige ben die te maken heeft met geldstress. Uit deze gesprekken is gebleken dat veel studenten geen duidelijk idee hebben over hoe ze hun geld moeten beheren en wat wel of niet verstandig is. "Hoe kunnen we studenten helpen positief gedrag en -mindset rondom geldzaken te creëren door middel van theater?” is de ontwerpvraag waarmee ik aan de slag ben gegaan. Samen met het Nationaal Programma Onderwijs van de Universiteit Utrecht, een theatermaakster en een product designer, heb ik met trots het spel "MoneyWays" ontworpen.

"MoneyWays" is een interactief theaterspel dat speciaal is ontwikkeld voor studenten. In dit spel neemt elke speler de rol aan van een personage dat een student vertegenwoordigt. Elk personage heeft een unieke kijk op geld. Tijdens het spel worden de spelers geconfronteerd met verschillende keuzes die geld kosten, maar in ruil daarvoor ontvangen ze kennis- en/of plezierpunten. Aan het einde van het spel volgt er een nagesprek tussen de spelers en de spelleider, waarin ze de keuzes die ze hebben gemaakt bespreken. Door het spelen van dit spel krijgen de spelers een beter inzicht in de waarde van geld en de gevolgen die daaraan verbonden zijn.
Voorbeeld van personagekaart van MoneyWays
Scoreblad van MoneyWays

Artist statement

Het vertellen en delen van verhalen door middel van theater is hetgeen wat mij als Kunst en Economie professional inspireren en voortbeweegt. Ik zet theater in om deze maatschappelijke kwesties bespreekbaar te maken.

Theater is een krachtig middel om emoties op te wekken, gedachten te prikkelen en sociale verandering teweeg te brengen.Door de combinatie van woorden, beweging en emotie kan theater mensen raken op een dieper niveau en hen aanzetten tot reflectie en actie.

Op deze manier verbind ik als professional de niet-creatieve industrie aan de creatieve industrie. Ik zet mijn expertise in om deze verbinding te leggen en bijzondere samenwerkingen aan te gaan. Ik heb mij ontwikkeld op het gebied van productie en financiën. Hier liggen mijn kwaliteiten en deze zet ik in om bijzondere projecten op touw te zetten. Dit heb ik eerder gedaan bij projecten rondom vluchtelingen, seksuele intimidatie, kwetsbare verhalen en financieel welzijn. Al deze projecten zetten aan tot verandering en hier wil ik na mijn studie graag mee doorgaan.

Ambities

In de nabije toekomst wil ik mijn kwaliteiten als verbinder verder ontwikkelen. Ik wil meer ervaring op doen als productieleider binnen theater projecten die zich bezig houden met een maatschappelijk kwesties. De afgelopen vijf jaar heb ik meerdere projecten mogen doen die zich hiermee bezig houden en deze ontwikkeling wil ik graag doorzetten.

Daarbij wil ik “MoneyWays” doorontwikkelen tot een product waarna ik deze wil aanbieden aan verschillende onderwijsinstellingen.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik geleerd heb tijdens mijn studie Kunst en Economie is dat ik mijzelf moet zijn en moet najagen wat ik belangrijk vind. Binnen mijn studie kreeg ik enorm veel ruimte om te ontdekken wat ik zelf wil doen en waar mijn fascinatie ligt.

Ik heb geleerd hoe ik mij kan verdiepen in complexe maatschappelijke vraagstukken, om vervolgens de kern van het probleem te identificeren en brainstorming toe te passen om oplossingen te bedenken. Tijdens dit proces heb ik geleerd om mijn creativiteit te erkennen als kracht en deze in te zetten bij het ontwikkelen van oplossingen. Bovendien heb ik geleerd om zonder angst de verbinding aan te gaan met partijen die mij kunnen ondersteunen bij het verwezenlijken van mijn doelen.

Ik heb de kans gekregen om mij te ontwikkelen tot professional in het theater werkveld en de kennis opgedaan die ik nodig heb om vervolg stappen te zetten tot productieleider. Ik stap nu zelfverzekerd het professionele werkveld in.