Met mijn ontwerp wil ik het stigma op een laagdrempelige manier doorbreken. Ik heb nagedacht over een symbolisch idee waarbij jongvolwassenen hun mening, ideeën of klachten letterlijk kunnen achterlaten. Vergelijk het bijvoorbeeld met het ophangen van een briefje aan een wensboom. In samenwerking met @ease in Amsterdam, een organisatie die zich inzet voor jongvolwassenen door op een laagdrempelige manier gesprekken te voeren over klachten, ben ik tot dit passende ontwerp gekomen.
Het ontwerp stelt jongvolwassenen in staat om op een laagdrempelige, anonieme en toegankelijke manier te communiceren met andere jongvolwassenen over klachten, ervaringen, gevoelens en oplossingen. Het is een communicatiemiddel dat inzicht biedt en dat door en voor jongvolwassenen is gemaakt.
Bovendien heb ik mijn fascinatie voor beweging gebruikt om psychische klachten te bestrijden in het ontwerp. Uit onderzoek is gebleken dat lichaamsbeweging een positieve invloed kan hebben op psychische klachten en het algemeen welzijn. Ik wilde mensen niet alleen informeren, maar ook de positieve effecten van lichaamsbeweging laten ervaren. Door dit te laten ervaren, creëert de gebruiker bewustwording die kan bijdragen aan het verminderen van psychische klachten.
Door mijn ontwerp creëer ik ook op een toepasselijke en interessante manier meer naamsbekendheid en zichtbaarheid voor @ease in de buurt. Het sluit goed aan bij hun identiteit van laagdrempeligheid, open en anonimiteit.
De borden van de 'Laat het achter wegen' bevinden zich op verschillende plaatsen in het Oosterpark waar jongvolwassenen vaak samenkomen, zoals de tennisbaan, sportrekken, voetbalveld en muziekkoepel. Op deze borden staat een vraag die de aandacht trekt en wanneer men de QR-code scant, kunnen ze antwoord geven op de vraag. Door dit te doen voordat je alle gegeven antwoorden kan lezen draagt dit bij aan het doorbreken van het stigma. Daarna kunnen zij met behulp van Augmented Reality de gegeven antwoorden bekijken, bijvoorbeeld verspreid rondom het tennisveld. Om alle antwoorden te kunnen lezen, moet men dus rondlopen. Degene die bij meerdere borden in het park antwoorden achterlaat en veel 'vind-ik-leuks' ontvangt, maakt kans op een prijs die wordt uitgereikt door @ease.
Artist statement
Het dagelijks leven kan soms saai zijn. Daarom vind ik dat het leven best wat spannender mag. In het dagelijkse leven dwaal ik met mijn eigen gedachtes af en kom ik op ideeën. Esthetiek is voor mij belangrijk. Dingen mogen gewoon mooi zijn omdat ze mooi zijn. En het is het beste als mensen hun eigen interpretatie in een kunstwerk hebben. Ik wil dat niet per se voor iemand invullen. Tuurlijk heb ik wel mijn eigen gedachtegang als ik iets aan het maken ben. Fantasie is erg belangrijk en het is jammer dat we naarmate we ouder worden dat steeds meer missen voor mijn gevoel. Dat gevoel wil ik terugbrengen in mijn werk. Hoe meer gevoel er ergens bij krijgt hoe beter het is geslaagd. Dat gevoel dat je hebt, alsof je weer in sprookjes gelooft. Dat bereik ik vaak door dramatische en cinematische beelden te maken.
Ambities
Ik was vroeger voor mijn gevoel een grotere dromer dan dat ik nu ben. Ik was altijd aan het dromen maar ik deed er niets mee. Nu droom ik nog steeds maar ben ik veel meer bezig met wat ik daar mee ga doen. Het ondernemen daarvan.
Geleerd tijdens de studie
Als ik mijzelf moet omschrijven beperk ik mijzelf niet in een aantal woorden over wie ik ben of wat ik doe. Ik maak en gebruik daar meerdere technieken voor, vanwege mijn interesse en nieuwsgierigheid om mijn gedachtes te vertalen.