Diversiteit en inclusiviteit

Klaar voor de start? Af.

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Wat als je met jouw dobbelsteen enkel 1 kan gooien, terwijl ik met die van mij continu 6 gooi?

In Nederland is kansenongelijkheid een groot probleem. Zo krijgen de leerlingen met
WO-geschoolde ouders vaker een hoger schooladvies, terwijl leerlingen met praktisch opgeleide ouders gemiddeld een lager advies krijgen. Als je structureel minder kansen krijgt in onze maatschappij, is het lastiger om te komen waar je wil of kunt komen. Dat vind ik oneerlijk. Hierom heb ik me dit afstudeerjaar ingezet voor deze kinderen.

Ik ontwikkelde het spel 'Vraag Maar Raak' waarmee vmbo en havo-leerlingen met hun ouders (of een andere voor hun belangrijke volwassene) in gesprek gaan over hun toekomst. Een goede positie op de arbeidsmarkt is namelijk dé manier om een kansrijke toekomst te krijgen. Betrokkenheid van het thuisfront helpt hierbij. Het spel biedt de leerlingen en ouders handvaten om het op een creatieve manier te hebben over onder andere talenten, kwaliteiten, het verleden, de toekomst, dromen en vervolgopleidingen.

Om tot 'Vraag Maar Raak' te komen heb ik de handen ineen geslagen met JINC. JINC is een landelijke organisatie dat zich inzet voor kansengelijkheid. Dit doen ze door deze kinderen te helpen aan een goede start op de arbeidsmarkt.

Natuurlijk is het spel bij zowel leerlingen als ouders getest. Een aantal mooie reacties op het spel:
"Samen praten lukt niet altijd spontaan. Op deze manier wel. Heel fijn!"
"Op deze manier is er geen druk. Je vertelt allebei, waardoor niemand zich 'uitgehoord' voelt. Het gesprek gaat over en weer."
"Het mag nog langer duren! Super leuk!"

Als ‘Vraag Maar Raak’ ervoor heeft gezorgd dat dat ene kind dat altijd 1 gooide uiteindelijk ook een 6 kan gooien, is mijn doel bereikt.

Artist statement

Naast Kunst & Economie heb ik de afgelopen jaren ook Psychologie (UU) gestudeerd. Deze extra specialisatie heeft ervoor gezorgd dat ik me vaak bezig heb gehouden met het inzetten van de creatieve sector (of creativiteit) om anderen te helpen of anderen met deze sector kennis te laten maken. Daarnaast zorgen deze heel verschillende studies ervoor dat ik op verschillende manier kan kijken en mee kan denken.

Ambities

Ik geloof dat de creatieve sector mensen gelukkig maakt. Hierom wil ik ervoor zorgen dat deze sector voor steeds meer mensen toegankelijk wordt en mensen het geluksgevoel dat ik van deze sector krijg ook ervaren!

Ik hoop me vooral bezig te houden met projecten waarin verschillende disicplines samen komen. Ik zorg er graag voor dat alles tot in de puntjes geregeld is, denk graag out of the box, werk creatieve ideeën graag tot in detail uit en hou ervan om me volledig op iets te storten. Dit zie ik voor me in een rol als projectleider of programmamaker in verschillende creatieve organisaties. Ik heb er zin in om de aankomende jaren te ontdekken op welke plek ik dit zal gaan realiseren!

Geleerd tijdens de studie

Naast dat ik tijdens de studie mijn organisatorische en zakelijke vaardigheden verder heb mogen ontwikkelen, ben ik er tijdens Kunst & Economie vooral achter gekomen dat ik op de goede plek zit! Ik ben helemaal gek op de creatieve sector en alles wat ik daar in de toekomst zal kunnen gaan doen. Ik heb fijne mensen leren kennen, nieuwe creatieve plekken ontdekt en verschillende organisaties mogen zien. Ik heb ontdekt dat ik goed ben in organiseren, managen en het enthousiasmeren van anderen.