Ander thema

Hear Something You've Never Seen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het eindexamenwerk is in samenwerking met O. Festival for Opera. Music and Theatre. tot stand gebracht.
Samen met hen ben ik gaan onderzoeken op wat voor manier kunstacademiestudenten geactiveerd kunnen worden om voorstellingen van O. te bezoeken. Uit dit onderzoek is het concept van Hear Something You’ve Never Seen gekomen, bestaande uit twee onderdelen; O. Route en O. Praatje.

De O. Route wordt bepaald aan de hand van een bepaald profiel: de opera-expert, opera-ontdekker, opera-vernieuwer en BN'er. Deze profielen kiezen individueel een paar voorstellingen van O. die vervolgens een route vormen.
Op deze route map staat aangegeven hoe lang de voorstellingen duren, hoeveel tijd het kost om van A naar B te verplaatsen als bezoeker én waarom dit profiel deze voorstelling heeft gekozen.

Naast deze route map neemt het profiel de bezoeker mee aan de hand van een korte podcast: O. Praatje. In deze podcast bespreekt het profiel de sfeer, de beleving en de horeca rondom O.
Op deze manier kan de bezoeker alvast een voorproefje krijgen van het festival en de voorstellingen die te zien zijn.

De combinatie van de map en de audio geeft de jonge generatie de kans om al een inkijkje te krijgen in de beleving van O. En laat nou dat iets zijn waar ze behoefte aan hebben, beleving.
Daarnaast kunnen ze zich laten adviseren door het gekozen profiel. Of dat nu een ontdekker of een expert is op het gebied van opera. Dat mogen ze dan zelf bepalen. Het biedt ze wat meer handvaten om te kiezen waar ze precies naartoe moeten gaan.

Beeld van O.

Artist statement

Het afgelopen jaar heb ik mij beziggehouden met hoe ik opera meer onder de jongvolwassenen kan krijgen. In samenwerking met O. Festival for Opera. Music and Theatre, ben ik daarmee aan de slag gegaan.
O. is een organisatie wat de kunstvorm opera wil openbreken en toegankelijk wil maken voor een jong, divers en breed publiek. Net als ik zaten zij met de prangende vraag; hoe krijgen we de nieuwe generatie naar onze opera's toe. Door veel te sparren met de doelgroep, O. en experts zijn we tot een ontwerp gekomen wat in lijn ligt met behoeftes van alle partijen.

Mijn specialisme bevindt zich in oplossingsgericht te werk te gaan, behoeftes van meerdere partijen aan elkaar te verbinden en open te staan voor nieuwe ideeën. Deze krachten hebben geleidt tot het concept van de O. Route.

Deze route is visueel gemaakt door middel van een map, daarnaast wordt je meegenomen door een podcast meegenomen in de belevingswereld van de persoon die de route bewandelt.
Wat ziet deze persoon, hoe is de sfeer, wat is de reactie op de voorstellingen en ga zo maar door. Op deze manier wil ik het jonge publiek laten zien wat opera met je kan doen, bovendien biedt het een inkijk in de sfeer van O. als festival zonder dat je het al echt kan zien.
... En is dat dan ook niet precies de slogan van O.?..
"Hear something you've never seen".

Ambities

Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat ik het toch erg leuk vind om te werken rondom of in theater. Of dat nu meer een evenement is of een theatergezelschap. Daarbij vind ik het ook belangrijk dat ik naast de zakelijke kant kan mee denken over de creatieve aspecten binnen zo'n organisatie of plek. Ik wil dus niet alleen maar met cijfers bezig zijn, maar ook vinger in de pap hebben op wat er gemaakt wordt.
De aankomende tijd wil ik mij dan ook gaan oriënteren op werk plekken in deze branche.

Over vijf jaar lijkt het me ontzettend gaaf om zakelijk leider of creatieve producent te zijn van een theatergezelschap.

Geleerd tijdens de studie

Ik denk toch dat het belangrijkst is wat ik geleerd heb tijdens mijn studie is dat je met de juiste motivatie, ambitie en kennis overal wel kan komen. De studie is heel veelzijdig waardoor je over veel onderwerpen mee kan praten. Daarnaast heeft de studie altijd de mogelijkheid gegeven om de geleerde punten direct in praktijk te brengen. Zo kon je dat met je stage doen, tijdens het vak ondernemerschap en uiteraard bij het afstuderen.
Als (bijna) young professional is het superfijn dat je die kennis al zo hebt kunnen uitvoeren, waardoor je dit kunt meenemen in de rest van je carrière.

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren geleerd om steeds beter te reflecteren op al mijn acties. Het heeft me veel inzicht gegeven op wat ik al kon, wat ik nog kon verbeteren maar ook waar ik in ben gegroeid. Het geeft rust en overzicht om dat duidelijk te hebben voor jezelf.