Zorg en welzijn

De kamers van je huis

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
“De kamers van je huis” is een gespreksstarter die zich richt op de eerste fase van traumaverwerking. Het boek is gemaakt voor jonge kinderen die een nare gebeurtenis mee hebben gemaakt. De eerste fase van traumaverwerking is gefocust op het ervaren van de emoties die komen kijken na het meemaken van een vervelende gebeurtenis. Het niet meer willen wegrennen of verstijven, maar accepteren dat de emoties er mogen zijn. In het boek gaat het kind samen met bijvoorbeeld de ouder of verzorger verschillende emotie-kamers langs. In de ene kamer is ruimte voor verdriet en in de andere kamer bijvoorbeeld ruimte voor kracht. Door middel van spelelementen en de vorm van het boek wordt het kind uitgedaagd om spelenderwijs na te denken over zijn of haar emoties. De ouder/verzorger kan via de handleiding precies de stappen volgen die helpend zijn in het proces. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met Iris Groenewegen. Zij is momenteel bezig met haar master Clinical Child and Adolescent Psychology en weet veel van het onderwerp traumaverwerking bij kinderen. Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en het verloop van therapiesessies om het zo goed mogelijk functionerend te maken. Ik hoop dat we iets kunnen toevoegen aan het verwerkingsproces van trauma en een bruggetje naar de oplossing kunnen bieden.

Artist statement

In mijn ontwerpen gebruik ik een combinatie van analoge en digitale middelen om mijn verhaal te vertellen. Ik wil mensen graag op een positieve manier stimuleren om na te denken over maatschappelijke thema’s. In mijn ontwerpproces nodig ik onvoorspelbaarheid uit en kom ik al spelend op nieuwe ideeën. Ik wil met mijn ontwerpen ruimte creëren voor de onderwerpen die ongezien of onbesproken zijn. Er is zoveel schoonheid te vinden in de kleine dingen om ons heen. Ik hoop dat ik je dat door middel van mijn ontwerpen ook kan laten ervaren.

Ambities

Over 5 jaar zie ik mijzelf als een illustrator en multimedia designer. Het allerliefst zou ik een eigen ontwerpstudio hebben waar ik impactvolle opdrachten kan aannemen en de wereld een stukje mooier kan maken. Ook lijkt het mij erg leuk om mijn andere interesses te combineren en een manier te vinden om interieurstyling en koken in mijn werk te passen. Ik ben erg benieuwd wat er op mijn pad gaat komen.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik tijdens mijn studie heb geleerd is het loslaten van mijn perfectionisme. Ik kwam binnen als iemand die het liefst al zijn ontwerpen verfrommelde en in de prullenbak liet belanden. Door de jaren heen kwam ik er steeds meer achter dat er schoonheid zit in het loslaten. Het loslaten van het perfectionisme en het uitnodigen van onvoorspelbaarheid. Ik leerde mijn perfectionisme omzeilen en kwam daarin een heel andere kant van mijzelf tegen. Ontwerpen is voor mij een soort spelen geworden en daarom geniet ik er nu juist extra van. Ik weet nu hoe ik veel meer uit mijn ontwerpproces kan halen. Zo kan ik steeds weer tot nieuwe ideeën komen. Het hoeft allemaal niet perfect, dat geeft ruimte voor ontwikkeling.